Gezonde drinkfles

Je herkent het vast wel, je loopt in de zomer door een park met een plastic flesje. Als je het flesje leeggedronken hebt stop je het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Maar wat nu als je na minuten lopen nog steeds geen prullenbak hebt gevonden… Menigeen overweeg het dan om het flesje in de bosjes of op straat te gooien… aldus alwéér plastic zwerfafval, alwéér werkende aan een plastic wereld…

Een gezonde drinkfles betekent dat het BPA-vrij is.

BPA-vrij

Plastic flessen hergebruiken is niet goed voor het milieu. Dit omdat er giftige stoffen zoals BPA in plastic flessen zit. Door middel van de aluminium flessen wordt BPA tegengegaan. Nu kun je het flesjes vaker gebruiken zonder enige gezondheidsproblemen achter te laten.

Maar wat doet BPA?

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen en speelgoed. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen.

Als je te veel BPA binnenkrijgt, is het schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben.

Gezondheidseffecten van het gebruik van BPA

Er is al lange tijd discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van BPA. Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de lever, nieren en voor de vruchtbaarheid. Dit gebeurt bij hoge blootstelling van BPA (boven de Europese normen). Ook kan het effect hebben op het hormoonsysteem.

Ook kan het BPA mogelijk het immuunsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen schaden leveren. Hierdoor hebben zij meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger voor infectieziekten worden.

Kleine en ongeboren kinderen zijn mogelijk gevoeliger dan volwassenen voor de effecten van BPA doordat hun lichaam sterk in ontwikkeling is. Ook via de moedermelk kunnen baby’s BPA binnenkrijgen. Het is van belang dat de blootstelling voor zwangere, vrouwen die borstvoeding geven, pasgeboren en jonge kinderen zo laag mogelijk is. De Europese voedselveiligheidsautoriteiten (EFSA) heeft in 2015 naar BPA gekeken en een risico-evaluatie uitgevoerd. EFSA concludeerde dat de blootstelling aan BPA lager is dan de hoeveelheid die kan leiden tot gezondheidsrisico’s voor mensen van alle leeftijden. In 2018 heeft het RIVM gekeken naar het gezondheidsrisico van de totale hoeveelheid BPA die mensen in Nederland via voedsel binnenkrijgen. Op basis van berekeningen concluderen zij dat het gezondheidsrisico via voedsel te verwaarlozen is. De blootstelling ligt ver onder de gezondheidslimiet, ook onder de meeste ongunstige omstandigheden